De Portugese keuken

De Portugese keuken

Een veelzijdige keuken ontstaan vanuit de rijke zeevaardersgeschiedenis...

Eenvoudig en eerlijk



De keuken van Portugal is eenvoudig en eerlijk. Samen eten en drinken is erg belangrijk voor de Portugezen.


De traditionele Portugese maaltijd is redelijk eenvoudig en bestaat uit veel vlees en vis met rijst of aardappelen en salade. Ook staat er vaak een eenpansgerecht op tafel.


Wist u dat men in Portugal twee keer warm eet; aan de lunch en het avondeten wordt veel aandacht besteed!


Zoetekauwen



Portugal heeft door vroegere Arabische bezettingen een voorliefde voor suiker overgehouden. Hierdoor zijn de gebakjes en toetjes erg zoet. De meeste gebakjes worden gemaakt op basis van eigeel en suiker.


Een van de meest populaire desserts in Portugal is Pastel De Nata (een soort custard pasteitje). Deze werd door monniken bedacht. Zij gebruikten eiwit om hun kledij op te stijven. Het overgebleven eigeel werd in een toetje verwerkt. Zonde natuurlijk om dat eigeel weg te gooien!


Zeevaarders



Portugal is zoals Nederland bekend om zijn zeevaarders en ontdekkingsreizigers en dat is ook terug te zien in de keuken. Er zijn veel invloeden uit Brazilië, Noord- en West-Afrika en India.


Portugezen verwerken van allerlei verrassende ingrediënten zoals kaneel, kruidnagel, koriander, komijn en pepertjes. Verder wordt er veel olijfolie en knoflook gebruikt. Hierdoor is de Portugese keuken heel gevarieerd.


Vasco da Gamma was de eerste westerse ontdekkingsreiziger die India per schip wist te bereiken!


Eten van eigen bodem



Portugal verbouwt veel soorten fruit, groenten en olijven. Het vlees is veelal van eigen bodem en vanwege de enorme kustlijn staan verse vis en zeevruchten zowel als voor- en hoofdgerecht op de menukaart.


Kabeljauw (gedroogde zoute vis, in het Portugees Bacalhau genoemd) is een veel gegeten vissoort.


Wist u dat tempura (gefrituurde vis) helemaal niet uit Japan komt, maar is uitgevonden in de Portugese keuken?


Contact

Amélia da Graça

0621577605

adagraca@live.nl

Workshoptijden

In overleg

Maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag

Laatste versie september 2018

Volg  Entradas